Fűszerek, fűszernövények

A fűszerek nemcsak megízesítik az ételeket, de egészségesek is

Az ételek ízesítésére, színezésére, a táplálkozás élvezetesebbé tételéhez használt fűszerek hatóanyagai előnyösen hatnak az egészséges szervezetre, többek között elősegíthetik az emésztést, fokozhatják a vese és a máj működését, gyorsíthatják az anyagcseretermékek kiürülését, emellett növelhetik az ételek eltarthatóságát, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmát is.
A fűszernövények jelentős része gyógynövénynek számít; az ízesítésre használt mennyiségeket figyelembe véve azonban érthető, hogy jótékony hatásuk a fűszernövényekből készült gyógyteáknál, illetve gyógyszereknél kisebb mértékű.

A fűszerek és illóolajaik kellemessé, ízletessé és illatossá teszik ételeinket. És gyógyítanak, ez ma már bizonyítható.

 A fűszerek íz fokozó hatásaival jó közérzetet eredményeznek, ha azokat megfelelően használjuk. A fűszerek hatóanyagai a növényi anyagcsere-folyamatok során képződnek és a növény különböző részeiben halmozódnak fel.

A mértéktartó, változatos fűszerezés amellett, hogy növeli az elfogyasztott ételek élvezeti értékét, kedvező élettani hatást fejthet ki szervezetünkre.

Számos ma használt fűszert már évezredekkel ezelőtt, a korai civilizációkban is ismertek és termesztettek. A nagyra értékelt fűszerek beszerzéséért egykor harcok folytak, aminek a világtörténelem alakulásában is szerepe volt.

Tekintse meg teljes kínálatunkat a webshopban.

  • Ízletes

  • Egészséges

  • Természetes

  • Javítja az állóképességet

  • Gyulladáscsökkentő

Az oreganó

Az oreganónak, antibakteriális és antioxidáns hatásai vannak, de erősíti, frissíti is a szervezetünket. Segít a letapadt váladék feloldásában, és még akkor kihasználhatjuk a fűszer erejét, ha nagyon be van dugulva az orrunk. Az egyik legjobb módszer, ha megfázás ellen szeretnénk bevetni az oreganót, ha teát készítünk belőle (egy teáskanál szárított oreganót forrázzunk le két deci vízzel, fedjük le, hagyjuk tíz percig állni, majd szűrjük le és igyuk meg), de oreganós fürdőt is vehetünk. A betegségek megelőzésében is segítségünkre lehet az oreganó: adjunk 3-5 csepp oreganó illóolajat egy pohár narancsléhez, és reggelente igyuk meg. Így csökkenthetjük annak az esélyét, hogy elkapjuk a felsőlégúti fertőzéseket

Fájdalomcsillapítás fűszerrel?

Az oreganónak fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, görcsoldó hatásai is vannak, és a feljegyzések szerint különösen hatékony a menstruációs fájdalmak enyhítésében. Az oreganóból készült tea meglepően gyorsan hat, de egy, erős főzetbe mártott és alaposan kifacsart törülközőből borogatást is készíthetünk, melyet az alhasra téve enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. Az oregano illóolaja rendszeresen fogyasztva segít szabályozni a menstruációs ciklust, és csökkenti a menopauzával összefüggő tüneteket (pl. a hőhullámokat) is.

További termékek: