Görög receptek, görög ételek

Görög konyha gyöngyszemei, receptek

A görögök a köretek-saláták terén is nagyon találékonyak. A fehér kenyeret és sima tésztát gyakran helyettesítik magas rosttartalmú gabonafélékkel, például bulgurral. Egyik kedvenc fogásuk a bulgur paradicsommal és fetasajt darabkákkal. Ugye milyen egyszerű? És milyen finom!

Ikaria szigetén az emberek kedvelik és változatosan készítik el a különféle hüvelyeseket, amelyek mint tudjuk, gazdag rost- és fehérjeforrások, így egy okos étrendben-fogyókúrában is helyet kapnak. Ha köretként esszük őket, hamar jól lakunk, és elkerülhetjük, hogy túl sokat együnk. Bab, csicseriborsó, lencse – akár bele is keverhetők egy finom salátába vagy egytálételbe.

Ha vendégek jönnek, bolti rágcsák helyett érdemes például olívabogyót szervírozni előételként. A mediterrán konyha elképzelhetetlen nélküle, nincs az az étel, amit ne dobna fel.  Ráadásul nagyon egészséges, gazdag vasban és E-vitaminban, valamint csökkenti a petefészekrák kockázatát!

A nálunk népszerű cukros salátaöntetek ott ismeretlenek. Olívaolaj, citromlé, zöldfűszerek, menta kerül a friss zöldfélére, és persze fetasajt. Utóbbit gyakran kombinálják különféle ételekben spenóttal, amely nemcsak egészséges, de több mint 90%-a víz, így bármennyit ehetünk belőle, remekül laktat.

Oregánó , petrezselyem , hagyma granulátum , só , kakukkfű , őrölt fekete bors .

Só , hagyma granulátum , vegeta , petrezselyem , őrölt fekete bors.

Oregánó , hagyma granulátum , só , édes paprika , őrölt fekete bors , kakukkfű , kurkuma , szegfűbors.

Zsemlemorzsa , só , kapor , dehidratált fokhagyma .

Hozzávalók:

  • 80 dkg filézett csirkemell
  • 4 ek delis olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • delis hús fűszerkeverék

Elkészítés:

A csirkét vágd kb 2 centis kockákra. Tedd egy tálba és alaposan keverd össze a hozzávalókkal. hagyd legalább fél órát állni. A hurkapálcikákat áztasd be vízbe, majd húzd rá a csirkedarabokat. Ha van grilleződ, használd azt, ha nincs, nagy serpenyőben süsd a húst folyamatosan forgatva, kb. 8-10 percig. Tálald friss salátával, pitával, vagy tzatzikivel.

hozzávalók / 4 adag

  • 250 g fehérbab
  • 1200 ml víz
  • 3 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 100 g póréhagyma
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 100 ml delis olívaolaj
  • 500 ml paradicsomlé
  • 1 db babérlevél
  • chilipehelyízlés szerint
  • delis leves fűszerkverék

Elküldöm

elkészítés

  1. A babot vízben megáztatjuk, a legjobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk.
  2. Másnap a vöröshagymát és a póréhagymát apróra fölvágjuk, és az olívaolaj egy részével serpenyőben világos színűre pirítjuk, majd az apróra fölvágott fokhagymát is rászórjuk, pár pillanatig még együtt sütjük.
  3. A babot egy fazékba rakjuk, majd hozzáadjuk a pirított hagymákat, karikára fölvágott sárgarépát és a halványító zellert, olívaolajat, paradicsomlét. Fölöntjük vízzel, és fűszerezzük. Forrás után födővel letakarva, alacsony hőfokon főzzük, ameddig a bab megpuhul. Ez a bab fajtájától függ.
  4. Én olivaolajos-oregánós bagettet asztali grillen megpirítottam, és azt kínáltam hozzá.

Hozzávalók

  • 1 kisebb római saláta
  • 4 szál újhagyma
  • delis saláta fűszerkverék
  • Fél citrom
  • 3 ek olívaolaj

Elkészítés

  1. A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhával óvatoson áttöröljük. Csíkokra szeleteljük.
  2. Az újhagymát felaprítjuk, egy nagy tálban elkeverjük a saláta csíkokkal és fűszerkeverékkel.
  3. A citromot félbevágjuk. Az egyik felét kicsavarjuk, elkeverjük az olajjal. Ezzel leöntjük a salátát. A másik felét esetleg gerezdekre vágjuk,  díszként a saláta mellé tálaljuk.

Hozzávalók / 6 adag

A salátához

  • 4 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 4 kis fej lila hagyma
  • 20 dkg delis olajbogyó
  • 125 g feta sajt

Az öntethez

  • 4 ek delis olívaolaj
  • 5 tk citromlé
  • delis saláta fűszerkeverék

elkészítés

  1. Először az öntetet készítjük el. Egy tálkában összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet és a fűszerkeveréket .
  2. Egy órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
  3. A paradicsomot, uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk. Kimagozzuk az olívabogyót, ha szükséges, és a többi zöldséghez keverjük.
  4. Kis kockákra vágjuk a feta sajtot, és azt is hozzáadjuk.
  5. Kivesszük az öntetet a hűtőből, és a salátára öntjük. Óvatosan, a kezünkkel keverjük meg, nehogy összetörjön.
  6. Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd magában vagy hús mellé tálaljuk.
  7. Díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel.

Hozzávalók:

  • 1 fej vagy egy csomag tépett zöldsaláta
  • 1 kígyóuborka
  • 10-15 db koktélparadicsom
  • 0,5 fej lilahagyma
  • 5-10 db delis olívabogyó ízlés szerint, zöld vagy fekete, lehetőleg magozott
  • 100 g feta sajt
  • 0,5-1 konzerv tonhal (natúr vagy olívaolajos)

A zöldségeket mossuk meg alaposan, tetszés szerint vágjuk őket apróra és egy nagy tálban keverjük össze. Tegyük bele az olajbogyót és a tonhalat is. A fetát mindenképp a végén adjuk hozzá, hogy ne áztassák el a zöldségek. Meglocsolhatjuk olívaolajjal, de ha a tonhal is olívás, akkor inkább ne.

Hidegen fogyasszuk, pirítóssal vagy kétszersülttel a legjobb.

Hozzávalók: 1 csicseriborsó konzerv (40 dkg)

20 dkg feta

4 paradicsom

1/2 jégsaláta

2 uborka

1 újhagyma

5 ek delis olívaolaj

1  citrom

delis saláta fűszerkeverék

Elkészítés

  1. A csicseriborsó konzervet leszűröm. A jégsalátát darabokra tépkedem, a fetát is apróra tördelem.
  2. Az uborkát és a hagymát megpucolom, a paradicsommal együtt felszeletelem.
  3. A fél citrom héját vékony csíkokra vágom. A citrom levét kifacsarom és elkavarom az olívaolajjal.
  4. Az összes hozzávalót összekavarom. Az öntetet hozzáadom a salátához és max. fél órán belül tálalom.

Hozzávalók

  • 1,5-2 kg közepes burgonya
  • 1 citrom
  • 1/4 csésze delis olívaolaj
  • delis krumpli fűszerkeverék

Elkészítés

A burgonyát hámozzuk meg, mossuk meg és vágjuk félbe. A citrom héját reszeljük le, a levét pedig csorgassuk a krumplira. Locsoljuk meg az olívaolajjal, majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel.Forgassuk át a krumplit, majd tegyük bele egy tepsibe. 190 fokra előmelegített sütőben süssük 40 percig. Ekkor vegyük le róla a fóliát, és süssük további 35-40 percig. Ha kivettük a sütőből, ismét borítsuk rá a fóliát és 15 percig pihentessük. Tálaláskor szórjuk meg a reszelt citromhéjjal és a petrezselyemmel.

Hozzávalók:

  • 15 dkg feta vagy krémfehérsajt
  • 1,5-2 dl görög joghurt
  • 1 piros kaliforniai paprika vagy húsos kápia paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál delis olívaolaj
  • csili ízlés szerint

Elkészítés: A paprikát cikkekre vágjuk, és 2 evőkanál felforrósított olívaolajon egy serpenyőben a héjas felükkel lefelé sütni kezdjük, 3-4 perc múlva megfordítjuk, fedőt teszünk rá, még 2-3 percet sütjük, majd a tűzről levéve 10 percet pihentetjük. Sütőben vagy parázson egészben is megsüthető, de akkor hosszabb ideig tart…

Közben a sajtot egy tálba morzsáljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és 1,5 dl joghurtot, ha szendvicskrémnek, 2 dl-t, ha mártogatósnak szánjuk.

A pihentetett paprikák gözben fellazult bőrét lehúzzuk, a húsukat a télba tesszük, egy kis csilivel csípősíthetjük, és botmixerrel simára összemixeljük.

Jót tesz neki, ha legalább fél órát pihen tálalás előtt, de azonnal is fogyasztható friss zöldségekkel vagy grissinivel mártogatósnak, vagy pitával, pirítóssal szendvicskrémnek, de sült zöldségek, hal vagy natúr csirkemellfilé mellé is remek.

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál delis olívaolaj
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál feta sajt (reszelve)
  • só, bors

Elkészítése:

A padlizsánt héjában megsütjük, majd meghámozzuk és pépesítjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd az olívaolajat és a citromlét is. Fűszerezzük és jól összekeverjük, ezt követően belekeverjük a reszelt sajtot is és lehűtjük.

hozzávalók / 6 adag

Elkészítés

  1. A vízben feloldjuk a cukrot, meglangyosítjuk, és elmorzsoljuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, egy mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős vizet, pici lisztet kavarunk hozzá, és hagyjuk pihenni 15 percig.
  3. Beleöntjük az olívaolajat, és szépen összedagasztjuk az egészet tésztává. Egy árnyalattal keményebb tésztát kapunk, mint szokásos, de nem nagyon. (Ez azért jó így, mert ha hozzádagasztjuk majd az olajbogyót és a lilahagymát, az egy kissé nedves, és lágyít majd rajta) Dagasztás után lefedjük kissé beolajozott folpackfóliával, és kelni hagyjuk 60 percig.
  4. Amikor megkelt, kissé megdögönyözzük, és levágjuk a tészta negyedét, olajozott fóliával letakarva félrerakjuk egy tálban.
  5. A tészta nagyobbik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Az apróra vágott lilahagymát és mentát összekeverjük a durvára vágott olívabogyóval. Ezt a keveréket rászórjuk a tésztára, összehajtogatjuk, és jól átdolgozzuk. Amikor kész,20 percre félrerakjuk olajozott fóliával lefedve.
  6. A 10. percnél fogjuk a félrerakott kisebb darab tésztát, amiben nincs olajbogyó, és négy egyforma részre vágjuk. Mindegyik darabból hengergetünk egy-egy 60 cm hosszú “kötelet”. Két kötelet összefogunk, és összecsavarjuk, majd a másik kettőt is összefogjuk, és összecsavarjuk. Mind a két szál összecsavart fonatot félbevágjuk.
  7. A nagyobb darab, olívabogyós tészta megformázása következik. A tésztát kettévágjuk, és mind a két félből formázunk egy-egy kb. 20 cm hosszú, henger alakú cipócskát.
  8. Kikenünk egy sütőlemezt.
  9. A cipókat megkenjük egy kis vízzel. A cipócskák mindkét végéről, k.b 1/4-énél körbefogjuk a csavart fonatinkkal úgy, hogy alul a cipó alatt érjenek össze. (Két cipónk lesz, melyeknek mind a két végénél körülfut a fonat.) Majd ráhelyezzük a sütőlemezre őket. Lefedve hagyjuk kelni 45 percet.
  10. Amikor a cipók megkeltek, egy kis liszttel meghintjük a tetejüket, és berakjuk a 220 °C-ra (légkeverés 200 °C) előmelegített sütőbe. Ezen a hőfokon 20 percig sütjük, majd lejjebbvesszük 200°C fokra (légkeverésesben 180°C), és további 25-30 percig sütjük, amíg meg nem sülnek. Kissé pirosas lesz a tetejük, és az aljuk tompa hangot ad ütögetésre.
  11. Amikor kész, kivesszük, és egy ruhába burkoljuk, rácsra tesszük, s hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C            sütési mód: hőlégkeveréses

Hozzávalók:

  • 80 dkg filézett csirkemell
  • 4 ek delis olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • delis hús fűszerkeverék

Elkészítés:

A csirkét vágd kb 2 centis kockákra. Tedd egy tálba és alaposan keverd össze a hozzávalókkal. hagyd legalább fél órát állni. A hurkapálcikákat áztasd be vízbe, majd húzd rá a csirkedarabokat. Ha van grilleződ, használd azt, ha nincs, nagy serpenyőben süsd a húst folyamatosan forgatva, kb. 8-10 percig. Tálald friss salátával, pitával, vagy tzatzikivel.

Tekintse meg teljes kínálatunkat a webshopban.