Teák, tea különlegességek, gyógyteák

A tea természetes harmóniája

Bár a világon a víz után a tea a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital, mi magyarok nem tartozunk a nagy teaivó nemzetek közé. Tízből nyolc család ugyan rendszeresen vásárol teát, de naponta csak kevesebb, mint az emberek fele (44 százaléka) teázik, sokkal inkább a heti egyszeri teaivás a jellemző (80 százalék). Érdekes, hogy ez is leginkább az év első és utolsó negyedévében válik rendszeressé, tehát a teát őszi-téli italként tartjuk számon.
A tea valamikor az uralkodók itala volt. Mint a legtöbb szokás, a teázás is idővel meghonosodott, s egyre nagyobb szerepet játszott a magánházaknál is. Kialakultak a tea elkészítésének és felszolgálásának szabályai. Eredetileg a szerzetesek itala volt, majd később a kolostor faian kívül is népszerűvé vált.
A tea rendszeres fogyasztása a megfigyelések szerint több krónikus betegség kialakulásának esélyét csökkenti. Munkához, tanuláshoz, társasági összejövetelekhez alkalmas a teázás, hiszen élénkítő hatása kedvező bármely időtöltésnél.

görög hegyi tea (Sideritis), másik nevén sármányvirág, értékes növényi vegyületeket tartalmaz. Az édes, földes ízű növényből készült tea elsősorban az immunrendszer megerősítésére, influenza megelőzésére, a megfázás tüneteinek enyhítésére és a köhögés csillapítására szolgál. Ezenkívül enyhe emésztési problémákra is jó hatással van és segít a szorongás, illetve a depresszió érzetének csökkentésében.

Bár a teát, koffeintartalma miatt sokan kerülik, ha nem visszük túlzásba fogyasztását, egészségre gyakorolt pozitív hatásait különösebb félnivaló nélkül élvezhetjük.

  • a daganatos betegségek megelőzésében: már napi 3-5 csésze tea fogyasztása csökkentheti a petefészek-, a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarák, valamint a mell- és egyéb ráktípusok kialakulásának kockázatát.
  • az agyi funkciók javításában: napi 1-4 csésze fekete vagy zöld tea elfogyasztása csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

Tekintse meg teljes kínálatunkat a webshopban.

  • Ízletes

  • Egészséges

  • Természetes

  • Javítja az állóképességet

  • Gyulladáscsökkentő

Miért jó teát inni?

Akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak alacsonyabb volt a betegségek előfordulása. A teafogyasztás jótékony az egészségre a teafogyasztók körében a vizsgálatok szerint az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt. a teafogyasztás csökkenti, a magas vérnyomás kialakulását. a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. koleszterins csökkentő hatása is van. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van .Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, csökken a fogszuvasodás előfordulása, valamint annak mértéke is. Emellettvédelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

Tehát az antioxidánsokban gazdag tea csökkenti ezen betegségek kialakulását:

  • Alzheimer-kór
  • ízületi gyulladások
  • rosszindulatú daganatok.

A tea alacsony nátrium (a magas vérnyomás egyik okozója), nagy mennyiségű kálium, kalcium és fluor tartalmának köszönhetően segít a csontritkulás megelőzésében is.

Mit tartalmaz a tea?

Klasszikusan egy tea az ázsiai örökzöld a Camellia sinensis leveleiből készül. A fehér tea, zöld tea, fekete tea mind ebből a növényből készülnek és az összes tartalmaz koffeint. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz. A gyümölcsteák és egyéb más, nem rokon növényekől készült teákban nincs koffein.

A kutatók úgy vélik, hogy a növények, a koffeint mint egy természetes védelmi rendszert használják rovarok és más kártevők ellen. Így aztán nem is olyan meglepő, hogy a kiszolgáltatott, növekvő rügyek és fiatal levelek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű koffeint.

Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi koffeint tartalmaz egy tealevél. Ezek közé tartozik a teatermesztő régió, a növény fajtája, kora, fejlettsége, tenyészidőszak hossza, a talaj tápanyag tartalma, a csapadék, valamint a fenyegető kártevők. A feldolgozott teafű koffeintartalmára hatással van a ‘gyártás’ során alkalmazott technológia. (fehér, zöld, stb.)

További termékek: